30 Mar 2012

islamiyet aşağı, islamiyet yukarı...

4+4+4 sistemi iyi planlandı mı?
Fatih projeleri ne kadar gerçekçi?
Eğitim yaşının 60 ay mıdır, değil midir?
SBS, LYS lerin kalkma durumu nedir? eğer kalkarsa yerine gelecek olan öğrenci seçim sistemi ne olacak?
Meslek Liseleri'nin akıbeti nedir?
Türban..?
ve şimdi üzerinde durmak istediğim konu...
'Seçmeli kuran-ı kerim dersleri...'

Herşeyden önce en büyük hata bizi yöneten insanlar koca ülkeyi kendileri gibi zannetmeleri.

Bir gerçeği söylemek istiyorum. Yazılarımı okuyorsanız belki farkedebilmişsinizdir. Ben ateist bir insanım. Nüfus cüzdanımdaki din ibaresini her gördüğümde yüzümde sadece gülücükler çıkıyor. Ama bu gülücük evreni yarattığı düşünülen tanrının yansıması olan bir nurdan kaynaklanan gülümseme falan değil. Her neyse... Benim için çok mühim değil bu konu. Bu konunun, sizin için hiç önemli olmadığından eminim. O yüzden anında geçiyorum...

Şimdi herkesin farklı olduğu konusunda da hemfikir olalım lütfen. Yani eğer bu konuda anlaşamadıysak pek bir yere varamayız. Çünkü bunu anlamak için bilimin gelmiş olduğu son noktaya kadar ilerlememize gerek yok. Nasıl herkes farklıysa düşünce şekilleri, davranış nedenleri hep farklıdır. Bu farklılık inancı bile etkiler. Lakin işte orada önümüze kocaman bir duvar örülmekte. Ben Türkiye'de doğduğum için önüme islamiyet sunuldu. Başka birşey gösterilmedi. Taaa ilkokul sıralarında verildi bu bilgi yığınları. Şimdi bakıyorum da din kitaplarına.. Din kitapları 'Din' kitapları değil 'İSLAM' kitabı. İslamiyet aşağı, islamiyet yukarı.. Bu durum zaten hep öyleydi. Yani bu AKP nin getirdiği dayatmalardan değildi. Aralarda az da olsa hristyanlık, musevilik falan adlarını duyardık diğer dinlerin .Ama hepsi kötü pis kakaydı bizim için. Hep öyle gösterildi. Ne bileyim... Diğer ülkelerde de tam tersi oluyordur muhtemelen.. Tıpkı takıım tutar gibi fanatik olduk dinimizde. O da ne kadar gereğince yapılıyordur tartışılır. Yani 'elhadülillah müslümanız..' deriz, ardından iddaa oynarız. Neyse, o kendilerinin sorunu..


Şimdi hiç mi düşünemiyor Merge? Ya sınırın öbür tarafında olsaydı...? İşte o zaman kilisede değil camide olacaktı.. 

Hadi din derslerini sindirdik. Aleviler zaman zaman karşı çıktılar. Okutmadılar çocuklarını. Davalar falan filan biton bağırıp çağırdılar. Ama şu sıralar sağolsun başbakanımız sayesinde  onların da pek sesleri çıkamıyor. Sonuçta adı islamiyet değil.. Her ne kadar adının 'din' olması durumu biraz daha kurtarıyor olsa da dua İslamiyetin gerektirdiği duaları ezberlemeyi zorunlu tutmak! Hiç adil değil... Neden tarafsız sunulmadı bizlere bütün dinler? Neden dayatma yapıldı onca yıl.. (hatta yüzlerce yıl...)

Hadi bunları da sindirdik diyelim. Şimdi geldi Kuran dersine... Bunun adı 'seçmeli kuran' dersi. Diyanet İşleri Müdürlüğü neden kuruldu? Gerçi onun da varlığından şikayetçiyim ama neyse... Kuran öğrenmek isteyen onun açtığı kurslardan pekala öğrenir. Nitekim oraya öğrenmek isteyenler değil, 'çocuğunun öğrenmesini isteyenler' gönderiyor çocukarını... eeee hani seçim? Hani seçmeli ders? Bu da babası annesi tarafından seçildi. Belki bun düşünceme 'Herkes çocuğunu istediği gibi yetiştirir.' cevabını bulabilirim. Yanlış anlaşılmasın tartışmıyorum. Bu cevabı benim beynim veriyor. Yoksa kimseyle laf yarışına girdiğim falan yok. Yanlış anlaşılmasın...

Neyse nerde kalmıştık? 'Herkesin çocuğu...' demiştik.. Tamam, herkes çocuğunu istediği gibi yetiştirirse o zaman ben de çocuğumu ateist olarak yetiştirmek istiyorsam (ki istemiyorum, o kadararı kendi versin isterim..) neden o zaman ben DEVLET ENGELİyle karşı karşıya kalıyorum acaba? Haksız rekabet değil mi acaba 10 yaşındaki bebeye Din dersi diye İslamiyeti dayatmaları, 12 yaşında Kuran'ı önüne koymaları. Hem o kadar bağırıyorsunuz 'Kuranı anlamak o kadar kolay değil. Çok soyut, çok karmaşık...' diyorsunuzda 12 yaşındaki bebenin ne anlamasını bekliyorsunuz? Peki 12 yaşındaki çocuk madem anlamayacaksa, sadece okuyup geçecekse (bunun sevap olduğu konusu ayrı bir konu..) bunun anlamını sormayacak mı bu çocuk? Onun anlamını açıklayacak olan öğretmenin yorum gücüne ben nasıl güveneceğim?

oooooyffff çok sinirlendim... kitap okucam. Şuanda okuduğum kitap da yahudiliği  anlatıyor. Sempatik olduğu noktaları var bu dinin ama hepsinde olduğu gibi şu efsaneler yok mu? Hep ordan kaybediyorlar... :)

5 yorum:

  1. hiç bir din kitabı veya peygamberi zorla ve hile ile inanç kapılarının açılacağını söylemiyor. İlk önce erdem ve ahlak talep eden dinlerin zaten hile ve zorlamaya da izin vermesi olası değil.
    Ancak, bazı zümreler dinleri kendilerine malzeme ederek toplumların yularlarını tumaya meraklıdır ki bunlar zaten dinlerin gereklerini tam olarak anlatmak yerine bazı ezberler ve şeytan-cehennem korkuları ile insanları sindirmeyi tercih ederler.
    Bu zümrelere de en güzel cevap yine bu dinlerin peygamberleri ve kitapları tarafından verilmiştir. ama bunu anlamasınlar da kendi dayatmalarında koyun gibi yaşasınlar diyerek bu zümreler toplumların cahil kalması için herşeyi yapmışlardır.
    bakınız vatikan- bakınız sizin yazdıklarınızla anlattığınız islamiyet..

    cat stevens (şimdi:yusuf)isalm konferansında 'eğer islamiyeti tanımadan önce müslümanları tanımış olsaydım asla islamiyeti din olarak seçmezdim' demiştir ve kimseler de itiraz edememiştir.

    özellikle islamiyette inanç allah ile kul arasındadır ve tercihler kulun kendisi tarafından yapılır. Doğru öğretenin ödülü de kafasına göre öğretenin cezası da kur'anda yazmaktadır.
    öğretmenler kesinlikle yetersiz.
    ben islamiyeti türkiyede yaşadığım yıllarda seçmedim tam tersine nefret ettim. sırf sizin belirttiğiniz saçmalıklardan.
    ve bir protestan klise görevlileri sayesinde islamiyeti sevdim. onlarla dinleri tartışırköğrendim ki islamiyet aslında aradığım özlediğim herşeye sahipmiş hiç de çocukluk ve gençlikte bildiğim gibi değilmiş..

    o yüzden bir anne babanın bile dayatma ve jarar verme hakkı yok. sadece örnek olma ve DOĞRU olarak anlatmakla yetinmesi gerekir, eğer gerçekten dindar iseler. aksi takdirde zaten din ile ilgilerini düşünmek ve sorgulamak gerek..
    din ezberlenmiş dualar değildir kesinlikle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her ne kadar farklı da düşünsek şahsıma saldırıda bulunmadan çok güzel yorumlayıp kendi fikirlerini yazmışsınız. Teşekkür ederim. Sizin gibi anlayışlı okurlarım olmasını istiyorum...

      Sil
  2. İslamiyette asla zorlama yok...Kul ile Rabbi arasındadır her şey...
    Çok güzel bir noktaya değinmişsiniz..Derslerde din kültürü ve ahlak bilgisi var.İslamiyet dersi değil bakın Din dersi..Eee din sadece İslamdan mı oluşuyor? Ki her şeyi geçtim din hocaları da İslamiyetten başka bir kelime söylediğimizde küfür etmişiz gibi azarlıyor.Durum daha da zorlaşacak.
    Ben müslümanım...Kendi içimde az çok yaşıyorum dinimi..Duamı ediyorum.Fakat özgürlükçüyüm de..Kısıtlamalara gelemem..Fakat şu yeni düzene yada gelecekte yapacakları düzene bakılırsa (ki geleceği az çok tahmin ediyor ve yapacaklarından korkuyorum) islamı çok yanlış yerlere götürecekler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 'Kendi içimde az çok yaşıyorum dinimi.'
      Ne güzel bir söz söylemişsiniz öyle.. :)

      Sil
  3. Bir kaç gün önce İstanbul'da bir kliseyi basan dini bütün saldırganlar papazı döverek zorla kelimei şahadet getirtmeye çalıştılar sonra da polis gelecek diye korkup kaçtılar.İnsanların birbirine saygı duymadığı bir ülkede yaşıyoruz. Halkı hızla birbirine ötekileştiren zihniyetin baskısı ile eziliyoruz, sonra da yalancıktan 12 eylül ile hesaplaşır gibi al takke ver külah halindeyiz. Dünyanın diğer ülkelerinin ülkemize nasıl baktığı ile ilgili bir satır haberi elbette okuyamayacağız. Her şeyden bir haber, eğmiş kafayı din din din yapan bir dinci nesil yetiştiriyorlar işte. Ufku kapalı, beyni işlemeyen insanlarla nasıl kurtulunacak bu cehalet belasından?

    YanıtlaSil

Aklına ilk ne geliyorsa gözlerini kapat ve yaz...