8 Ağu 2013

Saygı duy OÇE

Birazdan telefon krizine başlayacağız... Neden mi?

Ben ki her yıl kutlanan rutin şeyleri (yılbaşı, doğum günü cart curt..) kutlamaktan haz almayan biri olarak bu islam aleminin türettiği ramazan bayramlarında zoraki kutlamalara maruz kalıyorum. Bu sizce adalet mi?

Bu sabah kardeşimin telefonu ile uyandım. Telefon sesini duyar duymaz 'hassktir.. bugün ramazan bayramı. Umarım babam arayıp da 'Hayırsız, önce beni arattın..' demiyordur..' içsesiyle fırladım yataktan ve kardeşimin aradığını görünce bir nebze rahatlammış oldum. Hemen ardından babamları, kayınpeder ve kayınvalideleri arayarak zoraki görevlerimizi yerine getirdim. Kahvaltıdan sonra diğer akrabaları arayarak araları iyi tutmak gerek. Ne yani şimdi bu bayram aramayınca teyzemle aramdaki ipler kopacak mı? Bu mu yani kriter? 

Hele telefon mesajları konusunu hiç açmayın.. Toplu mesajlar konusunda komiktir ki birçok müslüman gibi düşünüyoruz. Bu yıl ilk toplu mesajımı dün Özkelebek'ten aldım. Bu sabah uyanıp telefonuma baktığımda ise 4 yeni mesaj gördümi Açmadım bile. Yani umrumda bile değil. Yıllardır hiçbirine cevap vermediğim halde yine de ısrarla atıyorlar o mesajı. Kurum, kuruluş şirketlerin mesajları neyse.. Reklam kaygısı ile atıyorlar o mesajı. Ama 10 yıldan beri hayatımın sadece telefon defterinde yer kaplayan biri, neden sadece yılın belli  (dini) dönemlerinde mesaj atarak beni rahatsız ediyor, anlamış değilim...

Tatil yapılıyor bu özel günlerde. Tatil de olmasın anasını satayım. Bana bayram değilse neden ben tatil yapıyorum? Dün eşim çevre yolunun İstanbul trafiği gibi olduğunu söyledi. Tabi yol, Bodrum-İzmir yolu olunca bu arayı insanlar deniz kenarına atmakla değerlendiriyorlar. Bu mu şimdi bayram? Nerde Ramazan. Ulan o müslüman, ben değilim. Ama yaptıklarımız aynı. Düşündürücü....

Neyse yani size güzel bir bayram sevgisiyle dolu olan bir konu yazmak isterdim ama kusura bakmayın. Burası da benim iç dünyamın yansıması...

Belki içinizden 'madem şikayetçisin siktir git bu ülkeden..' diyebilir. Ona diyecek şeyim şu.. 'E hani din ve vicdan özgürlüğü vardı? Hani ileri demokrasi?' Bunun karşılığı da şu olur... 'Dini değerlere hakaret ediyorsun. Buna hakkın yok..' Ben dini değerlere hakaret etmiyorum. Sadece dini değerlerinizin benim sosyal yaşantımda oluşturduğu rahatsızlığı dile getiriyorum. Onuda mı yapmayak? 

Bunları bütün 30 gün boyunca içimde tuttum. Yazmadım. Her ramazan davulu sesini duyduğumda bu düşünceler daha da yoğunlaştı. Şu arkadaş bütün söylemek istediklerimi dile getirmiş. Bu konuda boşu boşuna kafa ütülemeye gerek yok.


Şimdi konuyu kapatıp şu telefon trafiğine dalayım. Teyzemlerden mi başlasam, halamlardan mı? Çokta tın...

8 yorum:

  1. Koray abi, şu sıra inanılmaz bir kitaba sardım. Methi duyup da ulaşamamıştım ama eline geçerse mutlaka okumanı tavsiye ediyorum. Burak Özdemir- Tanrı'nın Doğum günü.

    Daha başındayım kitabı ama kısmi de olsa senin gibi düşünen biri olarak (deistim) nedese tavsiye edesim geldi.

    Teyzenden başlamışsındır umarım, iyi tatiller:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen de eşim gibisin bu konuda..
      Dini konulu bu tarz kitaplar uzun süredir ilgimi çekiyor. Kitaop tavsiyen için teşekkür ederim. Düzenli olarka okuma alışkanlığını bir edinebilsem senin tavsiye ettiğin kitabı da okuyabilirim. Böyle diyorum çünkü sırada daha çok kitap var okunması gereken.. :)

      Sil
    2. Kitabı 2 senedir arayıp bulamamıştım. Basımdan kaldırılmış malumunuz içinde mizah barındırıyor. Sonra anneannemin yazlığında buldum teyzem orda unutmuş okuyorum puan dün buldum dün gece başladım epey sürükleyici :)

      Sil
    3. Basımdan mı kaldırılmış. Direkt çekici hale geldi. Sen okuduktan sonra bana yollamanı rica etsem?

      Sil
    4. Kitap şuna okuma sırasında. Ben annem, annemin arkadaşı olan teyzem :)) onlardan elime sağlam geçerse tabiikiii :)

      Sil
    5. Muhafazakar mantığıyla 'kısmet' diyelim o zaman.. :)

      Sil

Aklına ilk ne geliyorsa gözlerini kapat ve yaz...